Invajo - Events tool

Sweden API Award

Online
5 oktober - 22 november 2021
13:00 - 13:40
Tidszon: Stockholm, GMT+01:00
Arrangör
API 1st
Boka/OSA
Detta event har redan ägt rum!
Plats
Online
Datum
5 oktober - 22 november 2021
Tid
13:00 - 13:40
Tidszon: Stockholm, GMT+01:00

Sweden API Award 2021

API 1st instiftar Sweden API Award för att uppmärksamma utmärkta API:er. Sveriges bästa API ska vara till nytta för mänskligheten, lättanvändbart, säkert, byggd med integritet och på öppen teknik.

Vinnare

Den första upplagan någonsin av Sweden API Award 2021 har korat en vinnare på självaste Internetdagarna! Och det svenska API:et har klivit fram ur kulisserna, ut i strålkastarljuset där denna bärande del i samhällsbygget hör hemma. Och vinnaren är…..

Jobstream av Arbetsförmedlingen / JobTech Development - eminent presenterat av Jonas Södergren och Johan Brymér Dahlhielm

Juryns motivering: ”Jobstream är resultatet av uthållighet och iterativt arbete. som möjliggör för små och stora aktörer att skapa innovativa lösningar som kan accelerera arbetsmarknaden. Realtids-API:et visar på en hög innovationsförmåga och är en förebild för alla offentliga organisationer och företag i Sverige som vill arbeta med demokratisk och hållbar samhällsutveckling.”

vinnare2.JPG

Jonas Södergren och Johan Brymér Dahlhielm tar emot vinnarbucklan. 

Finalister

Fem finalister är utsedda! Fem öppna API:er som på olika sätt tillgängliggör skola, vård och omsorg, media, arbetsmarknad, fastigheter. 

Final

Vi mötte finalisterna och självklart vinnaren på Internetdagarna den 22 november.

Tack till alla finalister som var med och breddade bilden av ett riktigt bra API! Föreningen Sambruk - Ulf Timerdahl (som förkroppsligar samverkan) Sveriges Radio - Simon Taubert (som berättade den spännande historien bakom SRs öppna API och vann utvecklarnas röst), Västra Götalandsregionen - Andrew Culbert (som byggde ett API på några dagar mitt i brinnande pandemi), Amido AB AB - Johnny Berlic (som gav ett brandtal för öppna APIer och visar vägen för hur företag kan arbeta öppet och skapa livsavgörande samhällsnytta)

finalister2.JPG

Finalister och vinnare firar - Simon Taubert, Jonas Södergren, Andrew Culbert, Johnny Berlic, Ulf Timerdahl. 

finalisterochjury2.JPG

Vinnare, finalister och jury firar Sweden API Award 2021. Vanessa Ware, Viktor Sarström, Simon Taubert, Christian Landgren, Jonas Södrgren, Johan Brymér Dahlhielm, Andrew Culbert, Johnny Berlic, Ulf Timerdahl, Rana Ersgård, Johan Öbrink, Sofie Wahlström, Mikael Kjellman, Terese Skärvagen.  

Nominera ett API

För att nominera ett API krävs en skärmdump, en länk till API:et och en skriftlig motivering. Alla offentliga eller privata organisationer kan delta. Kravet är att API:et är öppet och dokumenterat. Nomineringen är öppen till och med den 24 oktober 2021.

Lansering

Innovationsveckan öppnade vi nomineringen och representanter från juryn berättade om varför priset instiftas just nu och varför det är viktigt att bidra till en öppen utveckling i Sverige. Moderator Vanessa Ware från Allmännyttans Digitaliseringsinitiativ.

Inspelningen finns på youtube

lanseringenspelare.PNG

Juryn

Anne-Marie Eklund Löwinder, vd och grundare Amelsec, f.d. CISO på Internetstiftelsen.
Christian Landgren, grundare och VD, Iteam
David Khabbazi, grundare och partner, The Social Few
Evelina Anttila, grundare och VD, Justic
Johan Öbrink, digital strateg, SEB
Rana Ersgård, VD, Beetroot Sweden AB
Terese Skärvagen, projektchef och lead open source, Allmännyttans Digitaliseringsinitiativ
Sofie Wahlström, grundare och VD, BrightAct, innovationsledare, Uppsala kommun
Viktor Sarström, lösningsarkitekt, Afry
Johannes Ridderstedt. Systemutvecklare, VD och grundare av 46elks
Läs mer om juryn

 


sedenapiawardjurynx10.PNG

 

API 1st

Bakom tävlingen ligger API 1st. Den 1 april 2021 formades ett öppet initiativ med syfte att utbilda och få fler organisationer i Sverige att förstå nyttan med API:er. Initiativet kallar vi för API 1st. Vi har även namngett 1 april (april 1:st) att bli "API first Day”. Initiativet startades genom Allmännyttans digitaliseringsinitiativ. Läs mer på api1st.org

API?

Ett API är en dokumenterad och säker koppling till ett system. Ett öppet API erbjuder din organisations funktioner, tjänster och data på ett sätt som gör att det kan kopplas samman med andra system, plattformar och organisationer.

API-workshop

Hört talas om API, kanske vet vikten av att kravställa API, men inte mer än så? Gå på API-workshop

Photo by Jeremy Bishop on Unsplash