Seminarium med Anders Tegnell, statsepidemiolog

Kista Träff
Kista torg 7, Kista
Visa på karta
15 februari 2022
17:00 - 18:30
Tidszon: Stockholm, GMT+02:00
Arrangör
Stiftelsen The Global Village
Boka/OSA
Detta event har redan ägt rum!
Plats
Kista Träff
Datum
15 februari 2022
Tid
17:00 - 18:30
Tidszon: Stockholm, GMT+02:00

Seminarium med Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten

Stiftelsen The Global Village står den 15 februari värd för ett samtal om pandemin och vaccination i Kista. Seminariet är en dialog med Anders Tegnell, Statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, och andra experter.

Det har nu gått två år sedan det första coronafallet konstaterades i Sverige den 31:e januari 2020, men mycket har hänt sen dess. Vaccination är gratis och gör sjukdomen mindre allvarlig och dödligheten lägre. Majoriteten av medborgarna är vaccinerade med två doser och över 50 procent har tagit sin 3:e dos. Samtidigt har ca 1 miljoner svenskar över 12 år inte vaccinerat sig (ingen dos alls) vilket medför högre risk för allvarlig sjukdom och dödsfall för enskilde och belastar sjukvården.

Generellt är vaccinationstäckningen i Sverige bra men det finns områden och befolkningsgrupper som har lägre vaccinationstäckning. Skillnaderna syns utifrån födelseland, ålder, utbildning, inkomst och bostadsområde. I områden där flera av dessa faktorer samverkar är utmaningen stor. En ny lägesbild ges av Smittskydd under samtalet.

För att möta och minska skillnaderna i vaccinationstäckningen pågår en nationell vaccinationssatsning. Som en del av den satsningen bjuder Stiftelsen The Global Village in medborgare att ställa frågor om vaccination till experter. Seminariet riktar sig särskilt till medborgare runtomlandet som bor i områden med lägre vaccinationstäckning. Syftet med det här seminariet är att fler får information och att vaccinationstäckningen förbättras i områden och hos befolkningsgrupperna. Tillsammans kan vi göra skillnad.

Vaccinationsbuss: Region Stockholm kommer att ha en vaccinationsenhet på plats utanför lokalen för de som önskar ta vaccinet.

Paneldeltagare

Anders Tegnell, Statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten
André Assarsson, Myndighetsansvarig för Meta (f.d. Facebook)
Fatuma Mohamed, Projektledare för Hälsoinformatörer, Transkulturellt Centrum/Region Stockholm
Magnus Thyberg, Vaccinationssamordnare i Region Stockholm 
Maria Rotzén Östlund, Smittskyddsläkare, Region Stockholm
Mustafa Zatara, Järvabo & grundaren av FörortsEntreprenörer
Omar Mukheber, Hälsokommunikatör, Transkulturellt Centrum/Region Stockholm
Sören Andersson, Enhetschef, Enheten för vaccinationsprogram, Folkhälsomyndigheten

Moderator: Ahmed Abdirahman, vd & grundare, Stiftelsen The Global Village

Seminariet görs i samarbete med: Folkhälsomyndigheten, Region Stockholm, Smittskydd Stockholm, Stockholms stad, Meta, Järva i Samverkan, Husby Folkets Hus, Rinkeby Folkets Hus, Kista Träff, Somaliska föräldrar och modersmålföreningen, Trygga Järva och Järva Folkets Park.

Viktigt att känna till: seminariet spelas in och sänds live på sociala medier. Eventuellt eftersändning kan förekomma. Fotografering av publiken kan förekomma och de som ställer en fråga. Följ seminariet live på: https://www.facebook.com/events/1554376984945699/?ref=newsfeed