Invajo - Events tool

Solel i nordiskt klimat, hur funkar det?

Digitalt
9 juni 2020
13:00 - 16:00
Lägg i kalender
Arrangör
Arctic Solar, ett samarbete mellan Piteå Science Park och RISE
Boka/OSA
Detta event har redan ägt rum!
Plats
Digitalt
Datum
9 juni 2020
Tid
13:00 - 16:00

Digital konferens om solel, välkommen!

9 juni välkomnar vi dig till en digital konferens om solel i nordiskt klimat där du har möjlighet ett lyssna på omvärldsbevakningar, forskningsresultat och vad som händer i den Svenska solelbranschen.

Konferensen kommer hållas via zoom, länk skickas i ett senare mail.

 
Program:      
13:00 Välkommna    
  Arctic Solar Anna Mård Piteå Science Park
  SunCold     Anna Malou Petersson RISE
13.45 Micropaus    
  Trender inom den globala solcellsmarknaden Johan Lindahl Becquerel Sweden AB
14.15 Fikapaus    
14.30 Study of the quality of small roof-mounted PV systems in Sweden. Jonas Pettersson Energimyndigheten
  Climate change and solutions. Let’s get inspired Tone Bekkestad  
  Summering och avslut    

 

Tone Bekkestad
Tone Bekkestad är utbildad meteorolog vid Universitetet i Bergen och har många års erfarenhet inom områdena väder och klimat. I sina föredrag delar hon – på ett lättfattligt sätt - med sig av sin kunskap om klimatförändringar, de senaste forskningsresultaten och framtida klimatförändringars konsekvenser för naturmiljön och människan.

toneinvajo.png


Johan Lindahl
Johan Lindahl har en lång erfarenhet av marknads- och regelverksfrågor rörande solcellsmarknaden, både på nationell och internationell nivå. Dels från arbetet som svensk representant i den internationella organisationen IEA PVPS de tio senaste åren, där de nationella experterna sammanställer de årliga förändringarna i installationsvolymer, prisutveckling och regelverk på nationell nivå och tillsammans analyserar de globala trenderna. Men också från den tidigare rollen som branschorganisationen Svensk Solenergis talesperson.

jlinvajo.png
 
Jonas Pettersson
Jonas Pettersson är anställd på Energimyndighetens laboratorium där han arbetar med energi- och resurseffektivitet samt produkters funktion. Hans huvudfokus är LED samt solceller. Han gjorde även sin doktorsavhandling om tunnfilmssolceller vid Uppsala universitet.
 

jpinvajo.png

Arctic Solar
Arctic Solar drivs av Piteå Sience Park och är ett samverkansprojekt med syfte att öka investeringstakten i solel bland små och medelstora företag i norra Sverige. 
Solenergi är ett relativt outvecklat område i Norrland, det finns en utbredd skepsis mot hur solenergi ska fungera under de mörka månaderna och med all snö. Forskning visar dock att en solelanläggning i kallt klimat mycket väl kan vara en lönsam och klimatvänlig affär.
Investering i solel är en varumärkesstärkande åtgärd som kan användas i marknadsföring gentemot klimatmedvetna konsumenter vilket i sin tur kan ökar lönsamhet hos företagen.
Projektet pågår fram till juli 2020 och finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Norrbotten, Sparbanken Nord, Piteå kommun, PiteEnergi och Piteå Science Park.


SunCold
SunCold drivs av RISE och tar fram riktlinjer för hur solel ska installeras i nordliga förhållanden och skapar förutsättningar för att etablera en testbädd för solel i norr. Analyser av solparker i Piteåregionen ger svar på hur solel bör installeras i kallt klimat och nordliga solinstrålningsförhållanden med ett särskilt fokus på dubbelsidiga paneler.

malouinvajo.png

 

Finansiärer 

finansiareraskonferenslogga.jpg