Invajo - Events tool

Sweden API Award

Online
5 oktober - 22 november 2021
13:00 - 13:40
Tidszon: Stockholm, GMT+01:00
Arrangör
API 1st
Detta event har redan ägt rum!
Plats
Online
Datum
5 oktober - 22 november 2021
Tid
13:00 - 13:40
Tidszon: Stockholm, GMT+01:00

Finalister

Fem finalister är utsedda. Vi möter dem och självklart vinnaren på Internetdagarna den 22 november

 

swedenapiawardsambruk.JPG

Digitala produkter – beställning och leverans

Sambruk

SYFTE: Standardisera köp av digitala licenser för läromedel, samt tilldelning av licenser till elever och lärare

MÅLGRUPP: Alla skolor. Alla skattebetalare.

Sambruk ger åter skolorna kontroll över de läromedel de köper in. Det gör det möjligt att bygga gränssnitt där elever kan logga in och enkelt se alla läromedel de har tillgängliga. Det gör det möjligt för skolor och kommuner att enkelt se vad de köpt och exakt hur många licenser som faktiskt används av elever och vilka som ännu inte används.

DOKUMENTATION: https://github.com/Sambruk/digitala-produkter-bol

swedenapiawardarbetsformedlingen1083.JPG

Jobstream

Arbetsförmedlingen

SYFTE: Realtidsdata från alla jobbannonser som är publicerade hos Arbetsförmedlingen.

MÅLGRUPP: Företag och organisationer med tjänster för jobbannonser eller analys av arbetsmarknaden. Nyttan kan potentiellt komma alla arbetslösa i arbetsför ålder till del så runt 400 000 personer.

Arbetsförmedlingen revolutionerar matchningen på arbetsmarknaden. JobStream är användbart för alla företag och organisationer som har en egen sökmotor och vill förbättra sin tjänst med realtidsuppdaterad annonsdata. API:et kan också användas för att bygga och träna algoritmer i samband med maskininlärning eller för att identifiera och analysera trender på arbetsmarknaden utifrån annonsdata. Jobsearch kan med fördel kombineras med andra API:er för annonser. Funktionalitet för att förstå vad som efterfrågas i en löpande annonstext (kompetenser och yrken), tillgång till alla historiska annonser och länkar till privata aktörers annonser finns också som API, det sistnämnda har möjliggjorts genom samarbete mellan Arbetsförmedlingens jobtech -satsning och privata aktörer.

DOKUMENTATION: docs/GettingStartedJobStreamSE.md · main · Arbetsförmedlingen / job-ads / jobsearch-apis · GitLab
https://gitlab.com/arbetsformedlingen/job-ads/jobsearch-apis/-/blob/main/docs/GettingStartedJobStreamEN.md

swedenapiawardvgr.JPG

Covid-19 vaccinationstider i Västra Götaland

Västra Götalandsregionen (VGR)

SYFTE: Underlätta för invånare att hitta lediga tider för vaccination mot covid-19. Genom att dela öppet API som visar vilka vårdenheter som har tillgängliga tider för bokning av covid-19-vaccination, kan även digitala innovatörer bygga egna lösningar.

MÅLGRUPP: Invånare i Västra Götaland, via deras egna kanaler och andra digitala innovatörers tillämpningar. Några exempel på de som använder API:t är jagvillhavaccin.nu samt chatboten 1177.se.

Västra Götalandsregionen (VGR) har under pandemin underlättat för invånare att hitta lediga tider för vaccination mot covid-19. När fler åldersgrupper tilläts boka tider för vaccinering ökade trycket för att hitta lediga tider ytterligare. VGR:s teknikteam agerade snabbt och tog på tre dagar fram ett första API för att tillgängliggöra sina vaccinationstider i form av öppna data. Interna ägare av data var införstådda i vikten av att tillgängliggöra datan för att underlätta vaccinationsbokning. Att de data som hanterades var extremt relevanta i sammanhanget gjorde beslutet enkelt. Exempelkod för anrop släpptes i form av Google Colab-notebook vilket inte kräver installation och visar på att API:er inte behöver vara särskilt svårt.

DOKUMENTATION: https://www.dataportal.se/sv/datasets/197_2465/covid-19-vaccinationstider-i-vastra-gotaland#ref=?p=1&q=Vaccin&s=2&t=20&f=&rt=dataset%24esterms_IndependentDataService%24esterms_ServedByDataService&c=false
Samt en mindre teknisk intro med en Google Colab-notebook för nyfikna icke-utvecklare samt tips för den som kör Postman som API-klient:
https://vgrblogg.se/utveckling/2021/05/27/hjalp-vgr-testa-vart-api-med-oppna-vaccintider/

swedenapiawardsr.JPG

Sveriges Radios öppna API

Sveriges Radio

SYFTE: Göra det enklare använda Sveriges Radios utbud i valfri digital tjänst.

MÅLGRUPP: Alla som tillhandahåller digitala tjänster av olika slag, nyhetstjänster, medietjänster och deras användare.

SR visar vägen för hur public service ska vara just public service. Alla som vill ska kunna använda materialet. Användare blir de stora vinnarna när de kan fritt kan välja spelare, nyhetsapp, etc., utan att vara tvungen att välja bort SR:s utbud. Det get bättre konkurrens och innovation på media- och nyhetsmarknaden. Det ger också möjlighet för personer med funktionshinder få tillgång till utbudet genom verktyg anpassade för dem.

DOKUMENTATION: https://api.sr.se/api/documentation/v2/index.html

swedenapiawardamido.JPG

Distributed Access eXchange (DAX)

Amido AB

SYFTE: Distributed Access eXchange (DAX) är ett API för att få access till dörrar kopplade till passersystem vilket låter rätt person öppna rätt dörrar i rätt tid.

MÅLGRUPP: DAX är idag anslutet till drygt var tredje passersystem i flerbostadshus i Sveriges tätorter. Det låter de som integrerar omedelbart få ett stort genomslag i mängden tillgängliga dörrar. Tjänsten Smart passage från SOS Alarm täcker idag ett område där över två miljoner människor bor och verkar. Runt åttio personer har fått hjälp snabbare när det varit medicinskt nödläge.

DAX kommer med ett ramverk för säker autentisering av alla deltagare som använder API:et vilket ger organisationer kontroll över hur de delar möjligheten att styra passersystem och accesser till tredje part. Integritetsaspekter är inbyggt från början där en person eller organisation endast kan bli sökbar ifall de aktivt har valt att dela ut rättigheten att öppna deras dörr till andra specifika aktörer. Det bygger på samtycke genom hela kedjan.
När ett nödsamtal når SOS Alarm använder de DAX för att automatiskt ge räddningstjänst och ambulanser access att öppna dörrar i fastigheterna dit de rycker ut. Räddningsarbetare har i år fått temporär access till över hundratusen dörrar när de varit på utryckning. Detta räddar liv.
Startups och etablerade företag kan genom att integrera DAX enkelt få möjligheten att öppna dörrar utan att behöva investera mycket pengar och tid på att integrera olika passersystem och få det installerat hos kunder. Exempelvis underlätta i vardagen genom styra access och bokning till tvättstugor, skapa flexibel access till underutnyttjade lokaler och ta korttidshyra eller möjliggöra en snabb etablering av access till leveransboxar.

DOKUMENTATION: https://dax-docs.amido.se/_static/api-v2.html#tag/AccessGrantsV2