Invajo - Events tool

Lärvux rikskonferens 2019

Plats
Uppsala Konsert & Kongress
Datum
18 - 19 september 2019
Tid
09:00 - 15:30

Huvudföreläsare

emmafranshanterbar24905.jpg

Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi, forskare vid Karolinska institutet, författare och vetenskapsskribent i Svenska Dagbladet.
Hon har kallats för en av de roligaste svenskarna på Twitter och 2017 fick hon Stora Journalistpriset i kategorin Årets röst för att strax därefter utses till Årets folkbildare av föreningen Vetenskap och Folkbildning. Hon har många års erfarenhet av att utföra och granska vetenskapliga studier och undervisar i vetenskaplig metodik.
"Sant, falskt eller mittemellan?"
I tider av alternativa fakta, fejknyheter och halvsanningar är det viktigt att förstå varför vi ofta är irrationella och faktaresistenta och hur vi med vetenskaplig metod kan bli bättre på att skilja fakta från fiction. Vilka mekanismer styr i en värld där sociala media har blivit världspolitik? På ett lättsamt sätt förmedlar Emma Frans kritiskt tänkande och ett vetenskapligt förhållningssätt och berättar hur vi alla kan använda dessa metoder".
Foto: Niklas Nyman

iilarsloow.jpg

Lars Lööw, generaldirektör på Svenska ESF-rådet.
Lars är jurist och har sina professionella rötter i funktionsrättsrörelsen där han bl.a. varit förbundsjurist på Riksförbundet FUB och ordförande i det som idag är Funktionsrätt Sverige. Lars har också varit handikappombudsman och chef för myndigheten med samma namn och som idag är en del av den sammanslagna diskrimineringsombudsmannen. Under den tiden deltog han bl.a. i arbetet med FN-konventionen om funktionsnedsattas rättigheter. Han har också arbetat med frågor om arbete och funktionsnedsättning på Samhall samt som medgrundare och VD på Peritos Ungdomsrekrytering (Idag Novare Peritos). Den röda tråden är frågor kopplade till delaktighet och rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Bakgrunden till engagemanget är att Lars är pappa till en idag vuxen man med utvecklingsstörning.

barryk.jpg

Barry Karlsson, specialist i neuropsykologi.
Han är verksam som handledare, forskare och konsult inom neuropsykiatriska verksamheter. Han har över 30 års klinisk erfarenhet av psykiatri, neurorehabilitering och habilitering.
"FRÅN INLÅST TILL INKLUDERAD"
Bemötande av intellektuella funktionsnedsättningar i ett historiskt perspektiv. Barry Karlsson berättar om historiska aspekter och förändringar av förståelse och utredning av personer med kognitiva och intellektuella funktionsnedsättningar. Från medeltid över upplysningstid och urbanisering i kölvattnet av industrialisering till dagens postmodernistiska samhälle har attityder till funktionsnedsättningar genomgått en dramatisk förändring. Inte minst i vårt bemötande vid problemskapande beteenden och andra vardagsnära situationer."

mreichenberg6691.jpg

Monica Reichenberg
Monica är senior professor vid Institutionen för pedagogik och specialpedagogik vid Göteborgs universitet.

"Att arbeta kritiskt och strukturerat med tryckta texter, bild och film"

 I föreläsningen kommer Monica Reichenberg att uppmärksamma hur lärare kan arbeta med tryckta papperstexter, bild och film. Centralt i hennes föreläsning är hur lärare kan arbeta såväl kritiskt som strukturerat för att alla elever ska utmanas och utvecklas.

pressbildhgerdes9797.jpg

Moderator för konferensen är Hanna Gerdes

Hanna är människorättsjurist, författare , moderator och grundare till Hanna and Goliath Law & Education.

Hanna har tidigare arbetat som jurist på Diskrimineringsombudsmannen, likabehandlingsstrateg på Försvarsmakten, utbildningschef på Fonden för mänskliga rättigheter och sakkunnig med ansvar för demokratifrågor på Rosenbad.