Create event for free
This event has already taken place!

Europa Universalis

Organizer
Gothenburg Megagames / Strategibolaget 400 AB
Place
Lin Education
Date
February 16, 2019
Time
09:00 - 17:30
Time zone: Stockholm, GMT+02:00
Dress code
Dress up is optional but adds a lot to the game.
Age limit
18

Ett megagame?

Att försöka förklara megagame-upplevelsen för någon som aldrig spelat ett är lika vanskligt som att förklara kärlek för någon som aldrig känt det eller hur det är att bli förälder för någon som aldrig fått barn. Nåja - kanske överdrivet stora ord, men det är en helt unik upplevelse! Spelrecencenterna Shut Up & Sit Down beskrev Watch the Skies som "Holy shit this might be the coolest thing we've ever done"!

Ett megagame kan beskrivas som ett socialt strategispel och är flera saker samtidigt. Det är just kombinationen av elementen som gör det så kul. Samtidigt som det är ett brädspel som Risk eller Pandemic, är det en geopolitisk simulering/rollspel med hög interaktion inom laget och med andra lag samt en sandlåda med kreativa möjligheter att improvisera utanför reglerna. Allt som händer är spelar-skapat utifrån de givna förutsättningarna. Spelet ger ett startskott och spelarna gör resten. Det betyder att inget spel liknar det andra. I slutet av dagen kan alla uppleva sig som vinnare eller förlorare beroende på hur laget har tolkat att de uppfyllt nationens individuella mål.

Ett megagame bygger på asymmetri och förbestämda individuella mål för laget. Vägen dit är helt öppen. Det betyder enkelt uttryckt att olika länder är olika lämpade för olika typer av utmaningar. Det betyder också att grundförutsättningarna och målen är olika för alla lag. De mindre länderna kan inte rå på de militära stormakterna i ren styrka men har andra förutsättningar eller mål som ger dem andra fördelar. Vissa nationer är exempelvis ofta politiska vågmästare. Lagen spelar helt enkelt inte på lika villkor men det finns inte heller någon möjlighet att åka ur spelet innan det är slut. Om ett land skulle hamna i politiskt kaos så finns det spelmekaniker som hanterar det. Detta är med andra ord inte hela havet stormar (eller spelet Diplomacy för den delen…). Alla är med och spelar hela speltiden och kommer att ha stor möjlighet att påverka sitt spel hela tiden. Under inga omständigheter åker någon ut och behöver sitta av tiden.

Om ett megagame går ut på att vinna eller inte låter vi vara osagt. Inget lag kommer att utropas som vinnare i slutet av spelet. Vår ambition som arrangör är att du som spelar ska ha en rolig och meningsfull spelupplevelse. Vi har duktiga och erfarna spelledare som kommer att jobba häcken av sig för att säkerställa detta!

Några tips:

Om det här är ditt första megagame så är det viktigt att komma ihåg att även om det (förhoppningsvis) blir hektiskt, förvirrande, uppslukande, utmanande, involverande och alldeles underbart i lika stora doser så försök komma ihåg följande tre saker:

- Det finns andra spelare i precis samma sits som dig

- Även om erfarna spelare tror att de har koll på vad som händer eller vad som kommer att hända, så har dom antagligen inte det

- Det finns tid före spelet för att se hur spelet fungerar och ställa frågor

Och kom ihåg

- Det finns inga dumma frågor, speciellt inte när du pratar med någon av våra spelledare! De är på plats för att hjälpa dig spela spelet.

Strategibolaget 400 AB is using Invajo´s event tool for managing this event and its attendees. Invajo have no responsibility for the execution of the event. Any questions regarding the event and its content will be answered by Strategibolaget 400 AB. For technical questions, please contact Invajo´s support. Your details are handled by Invajo, Strategibolaget 400 AB and different subcontractors that are required for the delivery of the products and functions provided by Invajo. By going through with a booking on this event, you also accept Invajos general conditions which are available on www.invajo.com.