Invajo - Events tool
Detta event har redan ägt rum!
Arrangör
Bildningsförbundet Östergötland
Plats
Linköping Konsert & Kongress
Datum
9 november 2021
Tid
09:00 - 18:00
Tidszon: Stockholm, GMT+01:00

Program för Folkbildarforum

 

08:00 - 09:00

Frukost i Marmorfoajén

Demokratifrukost #19 - Hållbarhet, folkbildning och demokrati

image001.png

09:00 - 09:15

Inledning

JOHANNA STÅL är moderator för dagen. Johanna är redaktör för det digitala hållbarhetsmagasinet Camino och verksamhetsutvecklare och projektledare inom hållbarhet på Studiefrämjandet. Dessutom är hon expert inom framtidslösningar och omvärldstrender.

MARTIN TOLLÉN (1:e vice ordförande för Region Östergötlands Regionutvecklingsnämnd) inleder dagen.

johannakvadrat.jpg

martintollen.jpeg

09:15 - 10:00

Folkbildningen som drivkraft och möjliggörare för transformation av samhället

BJÖRN-OLA LINNÉR (klimatpolitikforskare och professor vid Linköpings universitet) studerar politiken för att ställa om samhällen världen över för att hantera klimatförändringar och stimulera global utveckling. Han ger oss sin bild av hur folkbildningen kan vara en del av samhällstransformationen.

 

 

bjornolalinner.jpeg 

10:00 - 10:15

Paus i Marmorfoajén

 

10:15 - 10:50

Inre omställning krävs för yttre hållbarhet

ANNIKA SPALDE (diakon i Svenska kyrkan och författare och skriver om engagemang och andlighet) leder Pilgrim's Walk for Future, en stor internationell pilgrimsvandring som går ända från pilgrimsstaden Vadstena till klimatmötet COP26 i Glasgow. Annika deltar på konferensen via länk direkt från klimatmötet.

EMANUEL ERIKSSON (Pilgrimsutvecklare på Vadstena pilgrimscentrum) har kommunikationsansvaret för Pilgrim's Walk for Future och gick vandringen. Emanuel kommer finnas med oss på plats på Konsert & Kongress hos oss och berättar om sina upplevelser.

 

 

annikaspalde.jpeg
Foto: Anna Hållams

emanueleriksson.jpeg

10:50 - 11:05

Paus i Marmorfoajén

 

11:05 - 12:00

Samtal: Vad kan folkbildningen lära av de nya aktivisterna?

MARIA SOXBO (journalist, författare, aktivist och driver det ideella nätverket Klimatklubben 2018 samt skrivit boken – Gör skillnad! Från klimatångest till handlingskraft) ger oss sin bild av vad folkbildningen kan lära av de nya aktivisterna.

AHMED AL-QASSAM (miljövetare, miljöaktivist, påverkansansvarig för Friluftsfrämjandet och debattör från Malmö samt grundade podcasten Miljöpodden 2015) ger oss sin bild av civilsamhället och omställningen.

 

mariasoxbo.jpeg 

ahmedalqassam.jpeg

12:00 - 12:45

Lunch i Marmorfoajén

 

12:45 - 13:15

Kulturprogram

Staffan Lindberg är musiker, artist och koldioxidbantare friskar upp stämningen genom att analysera klimattoppmötet, bjuda på sina gladaste apokalysvisor och sina mest folkbildande växthusgassånger. Och så bjuder han på lite psykisk ohälsa och startar gängkrig med sig själv. Allt på en halvtimme!

staffanlindqvistfotoliselottwesslund.jpg

13:15 - 13:30

Folkbildningen behövs för en kunskapshöjning av samhället!

Tove Ahlström är vd för den oberoende tankesmedjan Global Utmaning som, i samarbete med folkbildnings- och fackföreningsrörelserna, jobbar med att ta fram ett utbildningspaket för att skapa förståelse för, och delaktighet i klimatomställningen.

toveglobalutmaning300x3009564.png

13:40 - 14:40

Valbara sessioner

(presenteras längre fram)

skarmavbild20210919kl103307.png

14:40 - 14:50

Paus i Marmorfoajén

 

14:50 - 15:50

Valbara sessioner

(presenteras längre fram)

skarmavbild20210919kl1033075771.png

15:50 - 16:00

Paus i Marmorfoajén

 

16:00 - 16:30

Avslutning

Moderator Johanna Stål leder ett reflektionssamtal om eventuella tankar som uppkommit under dagen och hur vi går vidare med allt vi fått oss till del.

johannakvadrat5048.jpg

16:30 - 18:30

Middagsbuffé i Garden

Under middagsbuffén får vi möjligheten att njuta av musik från världens alla hörn.

sternfall6442.jpeg

 

VALBARA SESSIONER

1

Linköpings Universitet

Cecilia Enberg
universitetslektor

Ola Uhrqvist
universitetsadjunkt

LOKAL: Sonaten

Spel för samtal om hållbar samhällstransformation

Cecilia Enberg och Ola Uhrqvist jobbar med Lärande för hållbar utveckling vid Linköpings universitet. Vi använder pedagogiska spel för att introducera frågor om hållbar utveckling och fördjupa samtal kring dessa. På den här sessionen presenteras, testas och diskuteras spel som kan användas för att reflektera kring individens roll i samhällstransformationen till en hållbar värld. Genom att synliggöra utmaningar och möjligheter kan spel användas för att skapa handlingskraft.

ceciliaenberg4178.jpegolauhrqvist.jpeg

2

Kairos – nu är den rätta tiden!

Titti Knutsson
konstnärlig ledare & deltagare från projektet.

LOKAL: Crusellhallen

Empowerment genom scenkonst!

”Kairos – nu är den rätta tiden” bygger scenkonst med konstnärlig kvalitet och bredd. Tillsammans och på tvärs vill vi berätta om människan och naturen i dåtid, samtid och framtid. Kairos vill vara en inkluderande utgångspunkt för samtalet om vilket samhälle vi egentligen vill ha och behöver. Vi kallar det Empowerment genom scenkonst.

På Folkbildarforum provspelar vi material från den planerade föreställningen och samtalar med publiken om konstens och berättelsernas roll och betydelse för omställningen.

kairosblue170x170.png

3

Camino Magasin

Johanna Stål
hållbarhetsexpert

LOKAL: Operan

En annan framtid
Johanna Stål är hållbarhetsproffset med expertis inom framtidsfrågor och omvärldsbevakning. Hon har skrivit flertalet böcker om hållbarhet och varit med och grundat det numera helt digitala hållbarhetsmagasinet Camino.

Här berättar hon om några trender och tendenser inom hållbarhet just nu, hur Generation Z ser på hållbarhet och hur du kan tänka kring att skapa engagemang för klimat- och hållbarhetsfrågor.
johannastalfotopoxen7855.jpeg

4

Global Utmaning

Tove Ahlström
vd

LOKAL: Operetten

Utan folkbildning, ingen klimatomställning. 
Studieförbund och folkhögskolor har, historiskt sett, och i relation till det samlade utbildningssystemet, varit föregångare och experimentverkstäder som hjälpt medborgarna finna kunskap för att kunna delta i samhället. Den roll kan de även inta när vi hanterar klimatkrisen.

Samma Parisavtal som stipulerar att världen ska halvera koldioxidutsläppen senast 2030 säger också att medborgarnas delaktighet är en förutsättning för att klimatomställningen ska vara rättvis - och därmed överhuvudtaget möjlig. Vi behöver en ambitiös insats i form av en kunskapshöjning för en bred grupp av den svenska befolkningen.

toveglobalutmaning300x300.png

5

Gretas Gamlingar

Gittan Frejhagen
initiativtagare

LOKAL: Solot

Folkbildning minskar utsläppen!
Gittan Frejhagen startade 2019 nätverket Gretas Gamlingar, som nu finns i 18 orter och som skapat materialet Klimatsamtal i Burgsvik. Hon har nu bidragit till en 3-årig folkbildningskampanj. Arbetsnamn: Hela Gotland minskar utsläppen! Gammal och ung kommer inspireras att delta i föreläsningar och samtal i små grupper i bostadsområden, i pensionärsföreningar, på arbetsplatser mm.

Gittan berättar om äldres skamkänslor, men också om engagemang och nya sätt att arbete med klimatfrågorna.  

gittanfrejhagen14okt20211.jpg

 

Med reservation för ändringar i programmet!

Bildningsförbundet Östergötland använder eventverktyget Invajo för hantering av detta event och sina deltagare. Invajo har inte något ansvar för genomförandet av eventet. Alla frågor som rör eventet och dess innehåll besvaras av Bildningsförbundet Östergötland. Vid frågor av teknisk karaktär, vänligen kontakta Invajos support. Dina uppgifter hanteras av Invajo, Bildningsförbundet Östergötland samt olika underleverantörer som krävs för leverans av Invajos produkter och funktioner. Genom att genomföra bokning på detta event godkänner du även Invajos allmänna villkor som finns att läsa på www.invajo.com.