Föreläsare & deltagande bolag
Lotta Amsén har i över tio år arbetat med frågor som rör kvalitet, miljö och socialt ansvar i näringslivet. Innan hon började som konsult på Trossa arbetade hon senast som Hållbarhetschef på textilföretaget Indiska med övergripande ansvar för utveckling, implementering och uppföljning av företagets hållbarhetsstrategier samt ansvar för hantering av företagets hållbarhetsrelaterade risker. På Trossa arbetar hon specifikt med frågor som gäller väsentlighetsanalys och Agenda 2030 (med fokus på utbildning och implementering av ramverket) och hållbara leverantörskedjor (med fokus på kravställan, riskanalys och leverantörsgranskning). Lotta har medverkat som talare inom Hållbart näringsliv sedan 2020 och är en uppskattad kursledare.
Erik Valvring är innovationsledare på Science Park Borås och har jobbat med innovation och kreativa processer i över 20 års tid. Erik har arbetat med att koppla innovation till omställningen mot cirkulär ekonomi och framförallt affärsmodellering. Erik Valvring arbetar bland annat utifrån plattformen CircularHub som främjar företag i omställningen mot en cirkulär ekonomi.
Erik har ett förflutet inom IT och har bland annat arbetat internationellt som IT-chef.
Emma är Global Hållbarhets- och Produktionschef på Gina Tricot sedan 2017. Jobbat och verkat inom den textila värdekedjan i mer än 15 år, främst inom områdena inköp, produktion och hållbarhet. Att jobba med produktion och produkt leder oundvikligen till en tankeställare om vår påverkan på vår planet, detta födde en längtan till att göra skillnad och en förändring till en textilproduktion. Hon jobbar globalt med sitt team och leverantörer som är utspridda i stort sett värdens alla hörn.
Hennes strävan är förverkligandet och inte bara prat om nya möjligheter och framtiden.
Anna Bilén är textilingenjören som hoppade av meriterade positioner inom inköp. Som tidigare inköpare på bland annat Reebok och andra företag inom sportkläder har hon arbetat med produktutveckling på textilfabriker runt om i världen.
Anna ville tidigt förändra villkoren i textilbranschen och valde att bli entreprenör för att lösa problemet istället för att vara en del av det. Genom det egna företaget Shyness Interior som lanserades redan 2009 blev hon helt fri att utveckla hållbara modeller, tänka långsiktigt och med ett perspektiv av hållbar konsumtion. Det var inte utbrett då, men med strävsamhet stod Shyness emot omvärlden som nu tio år senare är i fas med företaget. Under de senaste två åren har Anna utvecklat sin idé och arbetat aktivt med att hitta fler modeller för hållbar och cirkulär ekonomi. Senast via projektet Textile & Fashion 2030:s internationella designhackathon, Big do. Där har ett business-case skapats med avlagda sängkläder från Shyness som blivit mattor.
Anna har för den tidlösa designen mottagit Elle Interiörs designpris för årets sovrumsprodukt.
Lisa Rosengren
Lisa Rosengren arbetar som utvecklingschef för råmaterial på Fristads och Kansas som tillverkar arbetskläder för professionella användare på den Europeiska marknaden. Hon är dessutom ansvarig för Fristads kemikaliehantering, certifieringar och egna textillabb. Lisa har tillsammans med Rise utvecklat världens första miljövarudeklaration (EPD) för kläder.