Invajo - Events tool
Arrangör
Bildningsförbundet Östergötland
Plats
Linköping Konsert & Kongress
Datum
9 november 2021
Tid
09:00 - 18:00

Moderator Johanna Stål

Johanna Stål är hållbarhetsproffset med expertis inom framtidsfrågor och omvärldsbevakning. Hon har skrivit flertalet böcker om hållbarhet och varit med och grundat det numera helt digitala hållbarhetsmagasinet Camino. I år är hon moderator för Folkbildarforum. Vi ringde upp och tog tempen på Johanna inför höstens konferens.

johannahalvkroppsportrattmedbakgrundfotoharaldnilsson2.jpg


Vad är dina förväntningar på konferensen?
Jag ser fram emot korsningen av forskning i framkant och aktivism, nya vägar för folkbildningen framåt i tiden. Jag hoppas på inspiration och nya idéer och framförallt att vi lär av varandra när vi möts och pratar om de här sakerna.  

Hur viktigt är temat för årets Folkbildarforum?
Oerhört viktigt. Folkbildningen står inför en enorm utmaning att ta sig an hållbarhetsfrågorna och inte minst den väldigt akuta klimatfrågan. Hur bildar vi brett och når utanför de redan engagerade? Hur kan vi hjälpa våra medlemsorganisationer och samarbetspartners som lyfter frågorna att nå ut på nya sätt? Hur visar vi på andra livsstilar som är mer hållbara, men som också ger andra mervärden såsom gemenskap, hälsa och inre välmående.

Vad är din relation till folkbildning?
Jag har relativt nyligen förstått att mycket av det jag hållt på med länge är folkbildning. Jag har skrivit om hållbarhetsfrågor på ett lättillgängligt sätt genom min tidning Camino, föreläst och skrivit böcker i frågan. I dessa tider inser jag också mer och mer vad viktigt det är med bildning som når utanför det traditionella klassrummet, till andra människor och inom många olika områden. Jag tror att tillgängliga replokaler, bokcirklar, trädgårdskurser såväl som språkcaféer har väldigt viktiga roller i att skapa tillit till samhället såväl som tillhörighet, vilket är grundläggande för såväl engagemang i klimatfrågan som jämlikhet och solidaritet med andra.

Vilken roll kan folkbildningen ha i klimatomställningen?
Genom folkbildning kan människor bli handlingskraftiga, aktiva medborgare som kan driva på en förändring, både politiskt och i sina egna liv, i sina egna sammanhang. Kunskap är makt och tillsammans är vi starkare än var och en för sig. Dessutom kan studiecirklar bidra till en ökad förmåga att navigera i sitt eget liv där klimatångest, frustration och rädsla för framtiden blir allt vanligare. 

Vilket är ditt bästa tips för ett klimatsmartare liv?
Mitt bästa tips är att se över hur du lever och vilka arenor du påverkar på. Kolla vart du är sämst och vart du är bäst. Flyger du mycket, äter du mycket kött, kör du massor av bil? Minska på det dåliga. Men titta också på vart du är bäst: kan du påverka mycket på ditt jobb, är du bra på att inspirera, är du bra på logistik, planering eller på att skapa bra stämning på tråkiga men viktiga medlemsmöten? Lägg din kraft där du är bäst istället för att försöka göra allt på en gång. Alla styrkor behövs och du kan bli en viktig pusselbit om du fokuserar på rätt saker.

 

Tack Johanna, vi ser fram emot den 9 november!

Bildningsförbundet Östergötland använder eventverktyget Invajo för hantering av detta event och sina deltagare. Invajo har inte något ansvar för genomförandet av eventet. Alla frågor som rör eventet och dess innehåll besvaras av Bildningsförbundet Östergötland. Vid frågor av teknisk karaktär, vänligen kontakta Invajos support. Dina uppgifter hanteras av Invajo, Bildningsförbundet Östergötland samt olika underleverantörer som krävs för leverans av Invajos produkter och funktioner. Genom att genomföra bokning på detta event godkänner du även Invajos allmänna villkor som finns att läsa på www.invajo.com.