Invajo - Events tool

Arctic Solar - Solel i nordiskt klimat

Piteå Science Park
Snickargatan 22, Piteå
Visa på karta
30 augusti 2018
09:00 - 16:30
Lägg i kalender
Arrangör
Arctic Solar, i samarbete med SunCOLD, SunRISE och PiteEnergi
Boka/OSA
Detta event har redan ägt rum!
Plats
Piteå Science Park
Datum
30 augusti 2018
Tid
09:00 - 16:30

Solvåg

Förutom att vara storskalig forskningsanläggning för dubbelsidiga solpaneler i kallt klimat och åldrandet av värmebehandlat trä, skapar solpanelerna i solcellsparken Solvåg en grön park och social mötesplats för besökare och verksamma på universitetsområdet i Piteå.

Parken är uppbyggd av 117 dubbelsidiga paneler som fångar solinstrålning på framsidan och reflekterat solljus på baksidan av panelen. Panelerna är placerade i olika väderstreck och lutningar mot solen, för att undersöka optimal placering och verkningsgrad. Forskningen kommer att ge svar på hur produktionen påverkas av olika lutningsvinklar, kyla, vind, reflektion från mark o.s.v.

Parken blir dock ingen traditionell forskningsanläggning. Det ser Björn Ekelund, arkitekt och lektor vid Luleå tekniska universitet, till. Tillsammans med sitt designteam har han ansvarat för designen av systemet, som ska byggas som traditionella solstolar i trä, men istället för tyg sitter där solpaneler. Panelerna är monterade på en träramp som tillgängliggör parken för besökare och gör det möjligt att promenera längs däcket. Innanför panelerna växer en grön park fram som fungerar som en social yta för besökare och verksamheter på området.

Projektet är ett exempel på hur områdena industri och konst kan kombineras för att stärka varandra. Dessutom utgör projektet ett storskaligt försök att skapa större social inkludering vid byggandet av småskalig energiproduktion i urbana miljöer.

Parken ägs av PiteEnergi, det lokala energibolaget som sedan tidigare äger två solcellsparker i Piteå, ett trackingsystem och ett av Sveriges största takmonterade system. Liksom de två andra anläggningarna är Solvåg främst en test- och forskningsanläggning. För den tekniska utformningen och dimensioneringen ansvarar Norut, ett norskt forskningsinstitut som har varit involverade i de tidigare solcellsparkerna och med stor erfarenhet av solenergiforskning.

 

Anläggningen är ett samarbete mellan PiteEnergi, Piteå Science Park, Luleå tekniska universitet, där ett designteam utformat solpanelsparken, BDX, Warminthewinter, Stenvalls trä, Ute Trä AB och norska forskningsinstitutet Norut som står för den tekniska utformningen.
default