Get people together
Detta event har redan ägt rum!

Watch the Skies - Uppsala Megagames

Arrangör
Uppsala & Gothenburg Megagames
Plats
Base 10, Dragarbrunnstorg
Datum
10 november 2018
Tid
09:30
Tidszon: Stockholm, GMT+01:00
Klädsel
Nationell prägel på klädsel är frivillig men uppmuntras
Åldersgräns
18

Watch the Skies – lördag, 10:e november

Uppsala Megagames första event blir världens i särklass mest populära megagame, Watch the Skies.

Om spelet

Året är 2025 Jorden är ett politiskt komplext system. Det var det redan innan rapporter började komma om okända farkoster i skyn 1959. Hittills har det gått att avfärda som enskilda stollar, men snart går det inte att dölja faktumet för invånarna längre. Kidnappningar börjar bli vanligare. Vi är inte ensamma i universum, men är deras avsikter fredliga eller handlar det om en invasion?

Watch the Skies är ett megagame som utspelar sig över hela planeten samtidigt. Runt 40 spelare uppdelade i åtta modiga nationer (och ett alien-lag) spelar ett högt politiskt och militärt spel med och mot varandra – ständigt bevakade av media. Ska ni arbeta tillsammans för att behålla lugnet eller blir frestelsen för stor skaffa sig teknologiska, militära och ekonomiska fördelar?

Varje lag har fyra funktioner. En nationell ledare, en utrikesminister, en forskningschef och en militär befälhavare. Tillsammans ska ni se till att ert land blomstrar. Ni behöver befolkningens stöd och det stödet påverkas av hur ni hanterar kriser, tar hem militära vinster samt når framgång inom forskning. Varje person i laget har en diger agenda varje runda. Den militära befälhavaren är den enda som får besöka världskartan och göra truppförflyttningar. Forskningschefen ska säkerställa att ny teknologi används för att främja nationens agenda. Utrikesministern hanterar det säkerhetspolitiska läget genom FN:s säkerhetsråd. Den nationella ledaren är ansvarig för att hålla ihop helheten, ekonomin, den övergripande riktningen och relationen med andra nationers ledare.

Viktiga saker som påverkas av spelarnas handlingar är den globala terror-mätaren. Når den max faller den mänskliga civilisationen (inte en bra grej). Dessutom har varje land en PR-mätare som visar vad er befolkning och andra tycker om er. PR-mätaren ligger också till grund för nationens inkomst varje runda. Når PR-mätaren noll upplöses styrelseskicket och ni får hjälp av spelledarna att reda ut hur ni ska gå vidare (låt oss bara säga att det är värt att försöka undvika). Att se bra ut i nyheterna ger pluspoäng i PR. Att få invånarna kidnappade av Aliens ger minuspoäng. Att starta en kärnvapenattack är inget vidare, men att vara i mottagaränden av en sådan är betydligt sämre. Ja ni fattar.

Aliens kan ha helt egna regler, strukturer och kultur. Om detta vet ni inget…

Spelet bygger på problemlösning, spelarinteraktion och en hel del humor. Reglerna ger en grund för hur spelet ska spelas, men det finns stort utrymme för improvisation och egna idéer om hur ni vill använda era resurser för att nå era mål.

 

De olika lagen

Det finns 10 olika lag att spela: 8 nationer, aliens och pressen. Om biljetterna säljer slut kommer ytterligare lag låsas upp!

8 nationer
Om du vill spela i en nation så kommer följande nationer att finnas: Brasilien, Frankrike, Indien, Japan, Kina, Ryssland, Storbritannien och USA (vid högt tryck på biljetter kommer vi att låsa upp extralag). Spelet utspelar sig 2025 så nationerna har den politiska struktur som de har idag men ni behöver inte ta hänsyn till specifika politiska personers agendor. Observera att lagen inte är likvärdiga eftersom det ska reflektera verkligheten. Varje lag tampas därför med spelets utmaningar utifrån olika utgångspunkter. Vad dess utgångspunkter är meddelas inte i förväg. Däremot står i er nations beskrivning som skickas ut med reglerna i god tid innan spel så att ni kan förbereda er.

Varje lag har fyra funktioner. En nationell ledare, en utrikesminister, en forskningschef och en militär befälhavare. Tillsammans ska ni se till att ert land blomstrar. Ni behöver befolkningens stöd och det stödet påverkas av hur ni hanterar kriser, tar hem militära vinster samt når framgång inom forskning. Varje person i laget har en diger agenda varje runda. Den militära befälhavaren är den enda som får besöka världskartan och göra truppförflyttningar. Forskningschefen ska säkerställa att ny teknologi används för att främja nationens agenda. Utrikesministern hanterar det säkerhetspolitiska läget genom FN:s säkerhetsråd. Den nationella ledaren är ansvarig för att hålla ihop helheten, ekonomin, den övergripande riktningen och relationen med andra nationers ledare.

Tips! Är du brädspelare kommer du förmodligen gilla nationell ledare, eller militär överstebefälhavare bäst. Är du rollspelare så gillar du förmodligen utrikesminister eller forskningschef bäst. Detta stämmer dock inte på alla... ta det som verkar roligast!

Aliens
Som Alien deltar du i spelets hemliga lag. Här finns 5 platser och dessas funktioner är hemliga. Motiv, funktioner, resurser och annan spännande och viktig information skickas ut några veckor innan eventet.

Pressen
Som del i Global News Network (GNN) så följer du världens händelser på nära håll. Allt som sedan rapporteras påverkar världsläget! Korruption, fake news och personlig vinning är givetvis inget som förekommer hos er.....  3 platser finns i detta lag.

Praktiskt

Vi spelar Watch the Skies Lite (den senaste versionen av reglerna)

Själva spelet spelas under ~6 mycket hektiska timmar. Reglerna skickas ut i förväg. Vi börjar dagen med en ordentlig genomgång av reglerna för varje funktion (till exempel den militära kartan eller FN) tillsammans med den spelledare som har hand om just den funktionen. Vi avslutar med en gemensam genomgång lag för lag för att försöka få ett grepp om vad som faktiskt hände. Spelet pågår 10-12 rundor. Den exakta slutrundan är okänt för spelarna för att undvika så kallad ”last turn madness”. Efter det kör vi frivilligt bar-häng eller motsvarande i lokalen.

Precis som i verklig global politik kommer det bitvis att kännas kaotiskt. Det är en del av spelet. Brist på information och tidspress är två viktiga (och roliga) spelmekaniker i Watch the Skies. Oroa er inte. Vi har spelledare närvarande hela tiden som hjälper till med regeltolkning eller utifall ni skulle känna er låsta och inte vet hur ni ska agera och ni har ett helt lag som kan försöka förstå vad det är som händer.

En runda börjar med 10 minuter lag-tid och planering. Varje lag är då vid sitt hemma-bord. Sedan följer knappt 20 minuter av spel i respektive funktion följt av nyheter och viktiga kungörelser innan det blir lag-tid igen. Spelet har inga pauser.

 

Ett megagame

Att försöka förklara megagame-upplevelsen för någon som aldrig spelat ett är lika vanskligt som att förklara kärlek för någon som aldrig känt det eller hur det är att bli förälder för någon som aldrig fått barn. Nåja - kanske överdrivet stora ord, men det är en helt unik upplevelse! Spelrecencenterna Shut Up & Sit Down beskrev Watch the Skies som "Holy shit this might be the coolest thing we've ever done"!

Ett megagame är flera saker samtidigt och det är kombinationen av elementen som gör det så kul. Samtidigt som det är ett brädspel som Risk eller Pandemic, är det en geopolitisk simulering/rollspel med hög interaktion inom laget och med andra lag samt en sandlåda med kreativa möjligheter att improvisera utanför reglerna. Allt som händer är spelar-skapat utifrån de givna förutsättningarna. Det betyder att inget spel liknar det andra. I slutet av dagen kan alla uppleva sig som vinnare eller förlorare beroende på hur laget har tolkat att de uppfyllt nationens individuella mål.

Ett megagame bygger på asymmetri och förbestämda individuella mål för laget. Vägen dit är helt öppen. Det betyder enkelt uttryckt att olika länder är olika lämpade för olika typer av utmaningar. Det betyder också att grundförutsättningarna och målen är olika för alla lag. De mindre länderna kan inte rå på de militära stormakterna i ren styrka men har andra förutsättningar eller mål som ger dem andra fördelar. Vissa nationer är exempelvis ofta politiska vågmästare. Ni spelar helt enkelt inte på lika villkor men det finns inte heller någon möjlighet att åka ur spelet innan det är slut. Om ert land skulle hamna i politiskt kaos så finns det spelmekaniker som hanterar det. Detta är med andra ord inte hela havet stormar (eller spelet Diplomacy för den delen…). Alla är med och spelar hela speltiden.

Om ett megagame går ut på att vinna eller inte låter vi vara osagt. Inget lag kommer att utropas som vinnare i slutet av spelet. Vår ambition som arrangör är att alla ska ha en rolig och meningsfull spelupplevelse. Vi har duktiga och erfarna spelledare som kommer att jobba häcken av sig för att säkerställa detta!

Kolla gärna när Shut Up & Sit Down spelar Watch the Skies. https://vimeo.com/96203590

 

Erfarenhet

Du som spelare behöver inte ha spelat Watch the Skies eller andra megagames för att ha en bra upplevelse. Eftersom spelet bygger på spelarinteraktion och inte kunskap, optimering eller erfarenhet så har du egentligen ingen fördel av att ha spelat innan.

Du behöver inte heller anmäla ett helt lag för att kunna spela. Vi som arrangör lovar en bra spelupplevelse och en plats i ett kul lag även om du anmäler dig ensam. Du kommer att träffa en massa bra människor som också är där för att ha kul.

Vi spelar spelet på svenska, men reglerna är på engelska. Att du läser reglerna i förväg är en förutsättning för att du ska kunna spela (det är inte mycket eller komplicerade regler i Watch the Skies).

 

Lokal

Vi har förmånen att hyra en toppenbra lokal mitt i Uppsala, nämligen tech-hubben Base 10. Den ligger på Dragarbrunnstorg några minuter från tågstationen. Mer exakt information kommer senare.

 

Biljetter

Du kommer att få förvarning om när biljetterna släpps med dag och klockslag. Då vi med känd efterfrågan gissar att trycket kommer vara ganska högt på platserna kan det vara en god idé att ha pratat ihop sig med hugade innan och klicka in när det är dags. Du som är medlem i gruppen kan boka för personer som inte är medlemmar i gruppen, men de kan inte boka själva. Själv bokningen sker via vår kära systerorganisation Gothenburg Megagames eftersom de har en ypperlig infrastruktur på plats för just detta.

När du köper biljetter till ett lag så har du möjlighet att köpa till fler än dig själv. Detta gör att om du så önskar så kan du köpa upp till ett helt lag direkt, vilket passar ett kompisgäng. Oavsett vad du väljer att göra så lovar vi att vi kommer göra allt för att du skall få en så bra upplevelse som möjligt.

Boka tidigt och köp ett helt lags biljetter för rabatterat pris, 300 kronor per biljett! Från och med 30/9 så höjer vi till ordinarie pris 350 kronor per biljett.

Biljetten är personlig, men kontakta oss ifall du vill överlåta den till en annan person.

Återköp är möjligt fram till 7 dagar före eventet. Du betalar då 20 kronor i transaktionsavgift för bokningen.

Vi vill så klart att ni bokar tidigt för att vi ska kunna planera på bästa sätt. 

Avbokningsregler etc kommer att finns tillgängligt på bokningssidan.

Vi har en åldersgräns på 18 år för detta spel

 

Arrangör

Spelet arrangeras av Uppsala- samt Gothenburg Megagames. Vi som arrangerar jobbar nästan allihop med spel i någon form eller är engagerade entusiaster. Vi är erfarna workshop- och spelledare samt allmänt trevliga människor. Vår ambition är att göra megagames i absolut världsklass med fantastiska spel, bra lokaler och hög kvalitet i allt. Undrar du över något finns vi tillgängliga i Facebook-grupperna.

Vi hoppas att du vill spela med oss! Vi lovar en upplevelse utöver det vanliga. Mer info kommer löpande.

Uppsala Megagames och Gothenburg Megagames spelar världens populäraste megagame, Watch the Skies tillsammans med Dig!

Du kan även läsa vad du kan förvänta dig av upplevelsen på Gothenburg Megagames blog, samt kolla Shut Up And Sit Downs video nedan.

 

FYRA NATIONER - Vårt andra event för hösten - 6/10 - Mer info i menyn i vänsterkant

Strategibolaget 400 AB använder eventverktyget Invajo för hantering av detta event och sina deltagare. Invajo har inte något ansvar för genomförandet av eventet. Alla frågor som rör eventet och dess innehåll besvaras av Strategibolaget 400 AB. Vid frågor av teknisk karaktär, vänligen kontakta Invajos support. Dina uppgifter hanteras av Invajo, Strategibolaget 400 AB samt olika underleverantörer som krävs för leverans av Invajos produkter och funktioner. Genom att genomföra bokning på detta event godkänner du även Invajos allmänna villkor som finns att läsa på www.invajo.com.