Invajo - Events tool

Konsten att bygga dynamiska och hjärnberikande lärmiljöer

Swecohuset
Gjörwellsgata 22, Stockholm
Visa på karta
29 november 2017
13:00 - 16:00
Lägg i kalender
Arrangör
Sweco
Boka/OSA
Detta event har redan ägt rum!
Plats
Swecohuset
Datum
29 november 2017
Tid
13:00 - 16:00
Bifogade dokument (1)

Välkommen till ett seminarium om hjärnberikande lärmiljöer

Söker ni verktyg för att berika och bygga dynamiska lärmiljöer?

Detta informativa och kreativa seminarie lyfter hur vi kan skapa hållbara miljöer för framtidens skola med kunskap och medvetenhet om hur hjärnan lär.

Människan, tekniken och rummet formar lärandesituationerna och med rätt kunskap finns mycket att göra för att skapa en inspirerande miljö. Genom att hjärnberika skolorna kan vi öka graden av samhörighet, gemenskap, trivsel och samtidig reducera stress och ohälsa.

Seminariet belyser sociala, fysiska och kulturella aktiviteter som berikar lärandet och alstrar rätt energi. Att utveckla och verkställa passioner och intressen stimulerar nybildandet av hjärnceller. Här blir teori till praktik genom flera produktiva steg. God belysning, ergonomi och ventilation är grundförutsättningar men det krävs mer av både arbetsgivare och individer. Att skapa innovativa miljöer är nyckeln till framgång.

 

Varmt välkommen! 

Agenda

  • 13.00: Sweco hälsar välkomna
  • 13.15: Ulrika Ahlqvist och Rolf Ekman föreläser om hur hjärnan fungerar och hjärnhälsa
  • 14.30: Fika med diskussion/uppgift
  • 15.00: Reflektion och sammanfattning av uppgift
  • 15.15: Presentation av idéprojekt
  • 16.00. Dagen avslutas 

 

Mer om våra talare

Rolf Ekman
Rolf Ekman är professor emeritus i klinisk neurokemi och har ägnat sitt liv åt forskning om hjärnan och stress. Rolf har bland annat varit medförfattare till böckerna ” Stress: gen, individ, samhälle” och ”Lärandets grunder: teorier och perspektiv”. Under de sista 20 åren har han ägnat stor del av sitt yrkesliv åt neurovetenskap och utbildning. Barndomen ser Rolf Ekman som ett viktigt stadium för hjärnans utveckling. Inte minst har skolan betydelse för att ge varje person en bra start i livet. 

Ulrika Ahlqvist
Ulrika Ahlqvist är föreläsare, inspiratör, projektledare och koordinator. Förutom organisationen Hjärnberikad driver hon även Hjältebolaget och Skårs Gård. Ulrika är pedagogen som specialiserat sig på vår viktigaste råvara: hjärnan. Efter flera år som förskollärare och lärare valde hon att ta steget från skolvärlden till näringslivet och förverkliga sin dröm, att sprida ordet om hjärnforskning och hjälpa människor att nå sin fulla potential.

Rolf och Ulrika träffades 2012 i ett gemensamt projekt i Halmstad där de fick i uppgift att bygga ett Hjärngym på en gymnasieskola. De har arbetat ihop sedan dess i många olika uppdrag, alltid med utgångspunkt i neuroforskning och didaktik. De tittar på hur kan skolan ta hjälp av neurovetenskapen för att skapa bättre lärmiljöer för utveckling och hälsa.