Invajo - Events tool
Detta event har redan ägt rum!
Arrangör
Sveriges Radio
Plats
Online
Datum
6 maj 2021
Tid
08:15 - 09:15

#srfrukost: Välkommen till ett digitalt frukostseminarium den 6 maj 08.15-09.15:

Hoppfullt eller hopplöst? Om klimatjournalistiken efter pandemin

I september 2019 gick över sju miljoner människor ut i globala klimatstrejker och Greta Thunberg blev Greta med hela världen när hon talade inför världens ledare på FN:s klimattoppmöte i New York. Miljöfrågorna stod högt på nyhetsagendan och flera medier förstärkte bevakningen med specialistreportrar och klimatredaktioner. Men vad har hänt sedan dess? Har coronavirusets spridning över världen begränsat eller breddat klimatjournalistiken?

2021 är stort år för klimatet, med uppföljning av Parisavtalet och nästa stora klimattoppmöte i Glasgow i november. Hur informerar sig människor egentligen om klimatförändringarna i dag? Hur förhåller sig klimatjournalistiken till olika forskares framtidsprognoser, och bredden av åsikter i klimatfrågan? Och hur bra är klimatjournalisterna på att vara granskande och ansvarsutkrävande?

Välkommen till ett frukostseminarium som lyfter klimatjournalistikens uppdrag och förutsättningar. Hur bra är medierna på att tillgängliggöra, och göra klimatvetenskapen, angelägen för fler? Det finns forskning som visar att de som inte ser klimatförändringarna som något problem också litar mindre på de traditionella medierna. Vad kan det bero på?

Seminariet inleds med en intervju mellan moderator Erik Blix och naturgeografen Johan Kuylenstierna, adjungerad professor och hedersdoktor vid Stockholms universitet, ordförande i Klimatpolitiska rådet och återkommande klimatkommentator i TV4. Sitter också i flera styrelser, bland annat Sveaskog, WWF Sverige och Axfoundation.

Inledning av Sveriges Radios vd Cilla Benkö

I panelen:
Shora Esmailian, f
rilansande journalist som skriver bland annat i Expressen och HD/Sydsvenskan. Författare till reportageboken ”Ur askan – om människor på flykt i en varmare värld”
Jonathan Jeppsson,
nyhetschef på Aftonbladet och författare till ”Åtta steg mot avgrunden: vårt framtida liv på planeten”
Marie-Louise Kristola,
klimatkorrespondent, Sveriges Radio

 

Seminariet sänds live från Radiohuset i Stockholm den 6 maj mellan klockan 08:15-09:15.

Anmäl dig via länken nedan, så skickas en länk ut innan seminariet.


 

 

 

Sveriges Radio Aktiebolag använder eventverktyget Invajo för hantering av detta event och sina deltagare. Invajo har inte något ansvar för genomförandet av eventet. Alla frågor som rör eventet och dess innehåll besvaras av Sveriges Radio Aktiebolag. Vid frågor av teknisk karaktär, vänligen kontakta Invajos support. Dina uppgifter hanteras av Invajo, Sveriges Radio Aktiebolag samt olika underleverantörer som krävs för leverans av Invajos produkter och funktioner. Genom att genomföra bokning på detta event godkänner du även Invajos allmänna villkor som finns att läsa på www.invajo.com.