Branschforum för kompetens i turismindustrin

Zetterbergsgymnasiet
Gamla tullgatan 2A, Eskilstuna
Visa på karta
16 februari 2023
12:00 - 16:00
Tidszon: Stockholm, GMT+02:00
Arrangör
Stua
Boka/OSA
Detta event har redan ägt rum!
Plats
Zetterbergsgymnasiet
Datum
16 februari 2023
Tid
12:00 - 16:00
Tidszon: Stockholm, GMT+02:00

Vill du vara med och attrahera och matcha kompetens till turismindustrins branscher i framtiden?

Välkommen till den andra branschträffen för kompetensförsörjning i turismindustrin där Zetterbergsgymnasiet står som värd!
Programmet är kostnadsfritt och börjar med lunch den 16 februari kl 11.30-16.00! 

På den andra branschträffen kommer vi ha tre olika panelsoffor där vi träffar representanter för både arbetsgivare, utbildare och offentliga parter. I sofforna möter du bland annat:

  • Johan Wolpher Wekell, VD på Apelago Group
  • Karin Jonasson, driftchef Elite Stadshotellet Eskilstuna
  • Sarah Lagerbäck, vd Hotell Statt i Katrineholm
  • Lärare och elever från hotell- och turismprogrammen i Sörmland
  • Jannica Sjöstedt, kommunikatör samt områdesansvarig campingen Parken Zoo
  • Sara Andersson, regionansvarig Visita Mellersta
  • Morgan Andersson, Kompetensstrateg Region Sörmland
  • Nahed Alwani, turismutbildningar YrkesAkademin YH
  • Jesper Schönbeck, Arbetsförmedlingen

Vi kommer även ha "runda bords-samtal" kring respektive soffa, för att ge utrymme till gemensamma frågeställningar kring de tre olika panelerna. Programmet fylls på löpande.

Praktik som en viktig väg in
Utbyte mellan skolor och arbetsgivare, handledning. Hur kan vi skapa stolthet genom praktik och engagera fler i APL (arbetsplatsförlagt lärande)? Panelsoffa med samtal kring hur varför arbetsplatsförlagt lärande är viktigt, utmaningar och möjligheter med arbetsgivare och skolor. 

Yrkesutbildningar för vuxna
Utbildningar behöver matcha behoven hos branschen, både grund- och vidareutbildning. 
Panelsoffa med samtal kring hur det funkar när en yrkeshögskoleutbildning arbetas fram? Hur tas behoven in via näringslivet och arbetsgivare och matchas? 

Karriärvägar och attraktionskraft
Skapa förutsättningar för att hitta kompetens och behålla i branschen, t ex via stöd med handledning och introduktion.
Panelsoffa med samtal om hur vi gemensamt kan arbeta med handledning och intro för att behålla personal och hur når vi “nya målgrupper” till turismindustrin?
 

Anna Roos leder oss genom dagens samtal och diskussioner.
Anna Roos är coachen som brinner för att stötta ledare och företagare till ett tydligare ledarskap. För när vi som personer blir tryggare och tydligare så växer även våra verksamheter och företag av bara farten. Anna har drivit eget företag, i olika former, sedan 2010. Hon har även en tidigare bakgrund i rese-/turismindustrin samt inom rekryteringsbranschen.

För dig som vill så finns möjlighet att delta redan från klockan 10.00, då vi i aulan kommer att kika på det livesända webbinariet ” Hur kan besöksnäringens kompetensförsörjning förbättras?" med bl a Tillväxtverket, Visita, Svenskt Näringsliv. Kan du inte det tipsar vi om att lyssna: https://sv-se.eu.invajo.com/event/tillvaxtverket/hurkanbesoksnaringenskompetensforsorjningforbattras  


Dagen vänder sig till:
Arbetsgivare i turismindustrins branscher
Offentliga aktörer
Branschorganisationer
Utbildare 

Den 6 oktober 2022 anordnades en branschträff för att diskutera turismindustrin i Sörmland, med fokus på kompetensförsörjning och den 16 februari arbetar vi vidare tillsammans. Läs mer om förra branschträffen här! 

Eventet finansieras av Region Sörmland och Tillväxtverket och är kostnadsfritt för deltagare:

tillvaxtverketloggapokq17jd14o6fca75ynjnxlzoxmt98decrqg12524g.pngrslogorodoqimxdcyvuqhtsakrap8jg4o24p9zesmwvx61f7g1s.png

Branschforumet samlar arbetsgivare, offentliga aktörer, branschorganisationer, arbetsförmedlingen och utbildare för att gemensamt stärka Sörmlands näringsliv. Dagen är startskottet där vi tillsammans lägger grunden för att öka attraktiviteten i turismindustrin, öka och matcha kompetenser för framtiden och hur vi kan samarbeta bättre framåt. Hur kan vi attrahera och matcha kompetens, för att du som arbetsgivare ska kunna få stöd att hitta rätt personer att anställa.