Get people together

Uppskalning av hållbara nisch-praktiker. Vad blir miljöeffekterna?

Openlab
Valhallavägen 79, Stockholm
Visa på karta
17 december 2019
15:00 - 18:00
Tidszon: Stockholm, GMT+02:00
Arrangör
MISTRA Sustainable Consumption
Boka/OSA
Detta event har redan ägt rum!
Plats
Openlab
Datum
17 december 2019
Tid
15:00 - 18:00
Tidszon: Stockholm, GMT+02:00

Inbjudan till ett öppet seminarium om: Uppskalning av hållbara nisch-praktiker. Vad blir miljöeffekterna?

Forskningsprogrammet Mistra Sustainable Consumption syftar till att öka kunskapen om hur hållbar konsumtion, som idag praktiseras av ett fåtal, kan skalas upp och bli mer vanlig. Fokus är på områdena mat, semester och heminredning. Under 2019 har arbete pågått med att beräkna miljöpåverkan från ett antal potentiellt hållbara konsumtionspraktiker, t.ex. tågsemestrande, att handla möbler second hand och att äta mer växtbaserad kost. På det här seminariet presenterar docent Annika Carlsson-Kanyama resultat från dessa beräkningar och blickar framåt. Både om dagens trender fortsätter samt om mer radikala förändringar av konsumtionen får genomslag.
 
Presentationen följs av ett samtal om hur resultaten kan och borde användas, både i fortsatt forskning, politik och bland andra aktörer/beslutsfattare.


 
I samtalet deltar:

annika202.jpg

Annika Carlsson Kanyama, forskare på Kungliga Tekniska Högskolan (SEED), och docent i industriell ekologi. Hon forskar om klimateffekter av konsumtion och hur den kan minska samt om vad vi behöver göra för att anpassa oss till ett förändrat klimat.

johannasandahlny2kopia.jpg

Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen. Hon har ett långt engagemang i miljö- och utvecklingsfrågor med arbete inom olika folkrörelser i Sverige och utomlands, och satt bl.a. med i regeringens delegation för Sveriges genomförande av Agenda 2030. 

matsbjorsell5239.png

Mats Björsell, miljöekonom på Naturvårdsverket. Arbetar med klimatstyrmedel för transporter, inklusive flyget, men en allt viktigare del i arbetet är klimatstyrmedel avseende hela vår konsumtion.

190523emeliehansson1kopia.jpg

Emelie Hansson, hållbarhetsstrateg CR-strategi & -utveckling på ICA. Emelie har lång erfarenhet av att arbeta med livsmedelsproduktion, konsumtion och hållbarhetsfrågor. På ICA driver hon arbetet med mål och strategier för hållbara leverantörer och hållbart sortiment. ICA arbetar på flera sätt för att göra vardagen lite enklare för sina kunder och har nyligen lanserat tjänsten ”Mitt klimatmål” som genom data från kundens matinköp beräknar klimatpåverkan från maten och ger enkla tips på hur den kan minskas.

mobergfredrikkopia.jpg

Samtalet leds av Fredrik Moberg, som är chef för miljöorganisationen Albaeco samt forskare och kommunikationsrådgivare på Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet. Fredrik har en doktorsexamen i systemekologi och har mer än tjugo års erfarenhet som forskare, hållbarhetsexpert och miljökommunikatör. Han är en erfaren moderator som brinner för att göra hållbarhetsforskningen mer tillgänglig och användbar för såväl offentlig som privat sektor.

 

Vi avslutar dagen med ett efterföljande mingel kl 17-18 med vegetariskt tilltugg och dricka, och hoppas på fortsatta spännande samtal!
 
VÄLKOMMEN!



Om du själv inte kan komma får du gärna skicka inbjudan vidare till andra personer som du tror kan vara intresserade!

Du kan även delta via Live Stream. Det är bara att klicka dig in HÄR när seminariet startar.

 
loggamistrasctatbeskurenutanbakgrund.png