Invajo - Events tool

Learn@Lunch 21 feb: Kalle Ström om Varför valfrihet gör oss förvirr...

Helio GT30
Grev Turegatan 30, Stockholm
Visa på karta
21 februari 2020
12:00
Lägg i kalender
Arrangör
Helio
Boka/OSA
Plats
Helio GT30
Datum
21 februari 2020
Tid
12:00

Learn@Lunch 21 jan: Kalle Ström om Varför valfrihet gör oss förvirrade, stressade och deprimerade

Problemet med ”mjuka värden” – om valfrihet och motivation i praktiken

Vi lever i en tid där de mjuka värdena regerar. Att få bestämma själv, ha maximal valfrihet och att agera utefter ens inre motivation anses vara rätta vägen för både organisationers framgång och individens välbefinnande. Till exempel förväntas chefer utöva ledarskap som handlar om att ”attrahera” ett frivilligt och motiverat följarskap, snarare än att peka med hela handen. 

 Denna utgångspunkt, som sedan 1980-talet utvecklats till en av samtidens starkaste dogmer, bär dock på dolda och ibland mörka konsekvenser. Valfriheten – från att välja marmeladsort på ICA, dagens arbetsoutfit, till att välja vårdcentral, eller göra rätt karriärval - är exempelvis så utbrett i samhället att det för många har förlamande konsekvenser. Trots det goda syftet kan valfrihet göra oss förvirrade, stressade och deprimerade. Man kan fråga sig vad dessa mjuka värden bakom alla idealiserade bilder faktiskt gör med oss? När kan de mjuka intentionerna få oönskade konsekvenser? Och hur hittar vi en välfungerande balans i arbetslivet mellan hårt och mjukt?

Learn@Lunch är vår föreläsningsserie framtaget för att stimulera och inspirera ditt huvud samtidigt som vi mättar din mage. Då alla har tid för en lunch smäller vi två flugor i en smäll och presenterar relevanta och aktuella ämnen och frågor, bjuder på lunch – och lär oss något nytt varje gång.

Kalle Ström är forskare (PHD Candidate) i etnologi på Stockholms Universitet, ett ämnesområde som tar grepp om människan som kulturvarelse. Kalles pågående fleråriga forskningsprojekt tar utgångspunkt i att värnplikten återinförts i Sverige, där han undersöker hur de unga rekryterna förstår och hanterar mötet med ”hårda värden”, som plikt och lydnad, inom den militära kontexten. Tidigare har han skrivit om hur verksamhetsfilosofin Lean implementeras i en sjukvårdskontext och om senmoderna ledarskapsideal. Kalle har bakgrund inom media, verksamhetsutveckling och varit elitspelare i handboll.

Bokning
Sista bokningsdag
Antal
Ordinarie gratisbiljett
20 feb 2020 (23:59)
0
Helioworks AB använder eventverktyget Invajo för hantering av detta event och sina deltagare. Invajo har inte något ansvar för genomförandet av eventet. Alla frågor som rör eventet och dess innehåll besvaras av Helioworks AB. Vid frågor av teknisk karaktär, vänligen kontakta Invajos support. Dina uppgifter hanteras av Invajo, Helioworks AB samt olika underleverantörer som krävs för leverans av Invajos produkter och funktioner. Genom att genomföra bokning på detta event godkänner du även Invajos allmänna villkor som finns att läsa på www.invajo.com.