Invajo - Events tool Get people together
Detta event har redan ägt rum!

Folkbildningens forskningsdag 2021

Arrangör
Föreningen för folkbildningsforskning
Plats
Online
Datum
14 september 2021
Tid
09:30 - 14:30
Tidszon: Stockholm, GMT+02:00

Motstånd mot kunskap och kunskap som motstånd - Folkbildningens roll i att bemöta konspirationsteorier och gjuta liv i demokratin

Varmt välkomna till Föreningen för folkbildningsforsknings forskningsdag 2021 som i år äger rum digitalt via Zoom tisdagen 14 september kl 10-14:30. Vi djupdyker i frågor som rör kunskap och motstånd. Vi utforskar olika typer av kunskap, hur motstånd mot kunskap och faktaresistens hotar det gemensamma samtalet och hur folkbildningen kan bygga kunskap och tillit för att fördjupa demokratin.

Program

10:00 Inledning av Linus Olofsson, ordförande i Föreningen för folkbildningsforskning, samt presentation av Wendel Strömbeck, illustratör som kommer följa oss under dagen och tolka konferensen i bild!

10:15 Malin Lindberg, professor i genus och teknik vid Luleå tekniska universitet, om civilsamhällets innovationskraft för att försvara och förstärka demokratin.

10:50 Paus

11:00 Andreas Önnerfors, professor i idé- och lärdomshistoria, om konspirationer. Vad får konspirationsteorier att frodas och hur vi kan motarbeta dem?

11.30 Gruppdiskussioner

12.00 Lunch

13.00 Staffan I Lindberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, om ”autokratisering” och hur demokratin långsamt monteras ned på flera platser runt om i världen.

13.30 Gruppdiskussioner

14.00 Sammanfattande reflektioner och bildvisning. Panelsamtal med Wendel Strömbeck, Skarpnäcks folkhögskola, Sara Gulin, Västerås folkhögskola och Linus Olofsson, Föreningen för folkbildningsforskning. Moderator: Ebba Ringborg, Studieförbunden

14:30 Konferensen avslutas

Anmälan

Deltagande på konferensen är kostnadsfritt men vi uppskattar om du som deltar blir medlem i Föreningen för folkbildningsforskning här. Vi är en ideell förening som framför allt finansieras med medlemsavgifter. Ditt medlemskap bidrar till att vi får möjlighet att anordna den här typen av arrangemang även i framtiden! Vi skickar ut länk till alla anmälda några dagar innan konferensen.

Årets forskningsdag är planerad att genomföras huvudsakligen digitalt men vi uppmuntrar, liksom förra året, till att anordna fysiska träffpunkter på folkhögskolor och studieförbund så att ni kan ta del av konferensens innehåll tillsammans och diskutera med era kollegor.
Föreningen för folkbildningsforskning använder eventverktyget Invajo för hantering av detta event och sina deltagare. Invajo har inte något ansvar för genomförandet av eventet. Alla frågor som rör eventet och dess innehåll besvaras av Föreningen för folkbildningsforskning. Vid frågor av teknisk karaktär, vänligen kontakta Invajos support. Dina uppgifter hanteras av Invajo, Föreningen för folkbildningsforskning samt olika underleverantörer som krävs för leverans av Invajos produkter och funktioner. Genom att genomföra bokning på detta event godkänner du även Invajos allmänna villkor som finns att läsa på www.invajo.com.