Så ökar du ungas delaktighet i idrotten
Skapa inflytande i viktiga beslut på alla nivåer - och bygg engagemang och en bättre verksamhet
Delaktighet ingår i RF:s riktlinjer för barn- och ungdomsidrott och är viktigt av flera anledningar. Studier visar att unga som får vara med och forma den verksamhet som de är en del av, blir mer engagerade och fortsätter idrotta längre. Delaktighet befrämjar också lärande och bidrar till att skapa en bättre verksamhet med barnens bästa i centrum.
Vad innebär delaktighet och hur kan ökad delaktighet uppnås i olika sammanhang inom barn- och ungdomsidrotten?
Under detta seminarie utgår vi från denna fråga och presenterar relevant forskning inom området, inklusive en aktuell studie som undersökt delaktighet inom svensk barn- och ungdomsidrott. Du får även ta del av flera framgångsrika exempel på hur unga kan involveras i föreningsutveckling eller i tränings- och tävlingsupplägg, eller på andra sätt ges mer ansvar och inflytande i idrotten.
Målet med seminariet är att fördjupa förståelsen för begreppet delaktighet och dess praktiska innebörd, samt ge tips, råd och inspiration för hur din organisation på olika sätt kan öka ungas delaktighet och inflytande.
I panelen
Karin Redelius - professor i pedagogik, Gymnastik- och idrottshögskolan. Har under de senaste åren studerat ungas delaktighet och inflytande i idrott och är huvudförfattare till RF-rapporten "Vår idrott - eller deras?"
Susanne Maarup - Förbundschef Svenska orienteringsförbundet. Svensk orientering arbetar med flera initiativ för stärkt delaktighet, bl a Stjärnkampen och Ungoteket.
Mady Mahdy - Barn- och ungdomsansvarig Alvik Basket, huvudtränare NIU. Alvik Basket jobbar aktivt för att barn och unga ska känna sig sedda och hörda när beslut tas, bl a via mentorskap, spelarrepresentanter och konceptet Prata Om Allt.
Jonathan Wik - sportchef Spårvägen Simförening, ordförande Svensk Elitsimning. Har varit drivande för att förändra tävlingsupplägg inom simningen utifrån barns perspektiv och jobbar idag med delaktighet i flera led för såväl barn, ungdomar och funktionsnedsatta.
Seminariet leds av Anne Forsell som under 25 år verkat som ledare inom idrottsrörelsen, bland annat som förbundskapten, tränare och förändringsledare.
Program
kl 7.30 Frukost och mingel
kl 8.00-9.30 Föredrag, panelsamtal, frågestund
Seminarieserien Bra barnidrott
Så ökar du ungas delaktighet i idrotten är det andra seminariet i Centrum för idrottsforsknings seminarieserie Bra barnidrott. Seminarieserien är en bro mellan idrottsforskningen och de som praktiskt jobbar med barn- och ungdomsidrott och erbjuder intressanta föredrag, samtal och ger konkreta tips och råd.
Målgrupp
Seminarieserien vänder sig till personer som jobbar med utvecklingsfrågor och barn- och ungdomsidrott på specialidrottsförbund, RF/SISU samt inom distrikt och förening.
Delta på plats
Seminariet genomförs på Eriksdalsbadet, Hammarby Slussväg 20. Vi bjuder på frukost från kl 7.30. En viktig tanke med seminarierna är att skapa en mötesplats för utbyte av erfarenheter, samtal, mingel och kontaktskapande i en trevlig atmosfär.
Delta digitalt
Om du inte har möjlighet att vara på plats livesänds seminariet. Deltar du digitalt kan du ställa frågor i vår chatt.
Du kommer att få ett mejl dagen innan seminariet med länk till Zoom-mötet.
Anmälan
Seminariet är gratis.
Sista anmälningsdag är 26 sep kl 12.
Observera! Har du gjort en anmälan men inte har fått någon bokningsbekräftelse via mejl och sms - vänligen hör av dig till oss på cif@gih.se.